Haren tegen het oog- naar binnen groeiende wimpers

Haren tegen het oog- naar binnen groeiende wimpers

Haren tegen het oog- naar binnen groeiende wimpers

Heeft u last van naar binnen- beneden groeiende wimpers? Sommige mensen kunnen veel last ondervinden van de naar binnen- beneden groeiende wimpers. Normaal helpen de wimpers bij het beschermen van het oog tegen stof en andere vuildeeltjes en tegen fel licht. Maar wat als de wimperharen naar het oog toewijzen i. p. v. er vanaf?

Waarom groeien de wimpers tegen het oog of naar binnen?

Door een bepaalde aandoening groeien de wimpers tegen het oog of naar binnen in plaats van naar buiten op het ooglid, waardoor de haren van het onder- of boven ooglid tegen het oog (hoornvlies) aankomen.

Wat zijn de klachten als je wimpers tegen het oog of naar binnen groeien?

Wanneer je wimpers tegen het oog of naar binnen groeien ontstaat er meestal een zandgevoel en rood oog doordat de wimperharen steeds het hoornvlies irriteren. Vervolgens kan het hoornvlies beschadigd raken en ontsteken of infecteren. Uiteindelijk kan dit leiden tot een vermindering van het gezichtsvermogen en blindheid.

Wat zijn de oorzaken van naar binnen groeiende wimpers?

De meest voorkomende oorzaken van naar binnen groeiende wimpers of Triachiasis zijn:

  • Verslapping van hethet ooglid weefsel door veroudering (Entropion)

Hierbij draait het ooglid naar binnen en de oogharen bewegen mee en kantelen dan ook automatisch naar binnen.

  • Littekenvorming en verkorting van het ooglid weefsel aan de binnenzijde van het ooglid

De meest voorkomende oorzaken van littekenvorming zijn:

Trachoom

Trachoom is een infectie die littekenvorming van de conjunctiva van de ogen veroorzaakt waardoor het ooglid en vervolgens de wimperharen naar binnen draaien.

Verbranding

Chemische middelen kunnen het oog ernstig beschadigen en littekenweefsel achter laten, waardoor de oogleden niet meer normaal kunnen bewegen. Deze veroorzaakt vervolgens droge ogen en naar binnen groeiende wimpers.

Chronische ontsteking van de talgklieren achter de wimpers

Hierdoor kunnen deze klieren omschakelen en ooghaartjes maken. Deze afwijkende haartjes kunnen tegen het oog of naar binnen groeien.

Auto-immunziekte

Door onbekende oorzaak kunnen er ontstekingen ontstaan in het oog en het ooglid, waardoor littekenvorminig van het ooglid optreedt. Deze veroorzaakt vervolgens verkeerde beweging van het ooglid. Hierdoor kunnen de haren tegen het oog of naar binnen groeien.

Mogelijke behandelingen voor Trichiasis- naar binnen groeiende wimpers

Er zijn verschillende opties voor de behandeling van deze aandoening. Sommige zijn tijdelijk zoals epileren. Andere kunnen te pijnlijk zijn zoals de elektrische ontharing en behandeling met laser.
Chirurgische behandelingen kunnen erg ingrijpend zijn, hierbij wordt het aangedane stukje ooglid verwijderd of als er sprake is van weefseltekort wordt het weefsel aangevuld met een transplantaat.

Wat zijn de mogelijke behandelingen voor Trichiasis- naar binnen groeiende?

Met onze unieke methode middels speciale apparatuur verwijderen wij de naar binnen groeiende wimperharen onder plaatselijke verdoving. Met deze methode zullen de naar binnen groeiende wimperharen niet meer terug groeien.
Indien er nog wimperharen overblijven die pas geëpileerd zijn en niet zichtbaar tijdens de behandeling, wordt er een nabehandeling uitgevoerd na een herstelperiode.

Hoelang duurt de behandeling?

De behandeling duurt afhankelijk van de te behandelen- te corrigeren zone één tot twee uur.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling verloopt pijnloos na een plaatselijke verdoving.

Hoelang duurt de genezing?

De genezingsperiode duurt gemiddeld 5 tot 10 dagen.

Mogelijke bijwerking

Het is mogelijk dat u gedurende 5 tot 10 dagen last heeft van zwelling rond uw ogen en blauwe plekken.
U kunt gedurende enkele dagen last hebben van napijn. Dit is goed te bestrijden met gewone pijnstillers zoals paracetamol of Advil.

Wanneer vindt de controle na de operatie plaats?

Nacontrole vindt na 2 weken plaats. Daarna wordt u gevraagd om na 6 maanden terug te komen om het resultaat te beoordelen.

Wanneer is een eventuele nabehandeling mogelijk?

Indien na de eerste behandeling een nabehandeling nodig is voor een optimaal resultaat, kan deze na het genezingsproces direct worden uitgevoerd als de eerder geëpileerde haren weer zichtbaar zijn.

Wilt u meer weten over behandeling haren tegen het oog of naar binnen groeiende wimpers?

Wilt u meer weten over de behandeling die het beste bij u past of over de kosten hiervan? Neem dan gerust contact op met ons voor het maken van een geheel vrijblijvend consult of adviesgesprek.
Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u van een advies op maat te voorzien. In dit gesprek kunt u uw wensen en verwachtingen bespreken en krijgt u informatie over de behandeling, kosten en het te bereiken resultaat.

Weergaven: 4315