Haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering FAQ

Kunnen we u helpen? Op deze pagina vindt u een overzicht van veel gestelde vragen over een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering. De vragen hebben korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? U kunt gerust contact met ons opnemen voor meer informatie. U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord op de gestelde vraag.

1. Wat is een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering?

Transgenders die een geslachtsverandering ondergaan van man naar vrouw of van vrouw naar man kunnen te maken hebben met een problematische haargroei. Dun haar, diepere inhammen, een terugtrekkende haarlijn of het ontbreken van zowel een snor- als baardgroei. Indien u hiermee te maken heeft kunnen zowel een FUE haartransplantatie als een baardtransplantatie uitkomst bieden.

2. Hoe wordt een haar- en baardtransplantatie bij geslachtsverandering uitgevoerd?

FB clinic Rotterdam past FUE haartransplantaties toe. Dat geldt ook voor snor- en baardtransplantaties. Deze verfijnde techniek laat geen zichtbare littekens achter. De arts hanteert tijdens de behandeling een holle naald waarmee de haarzakjes een voor een uit het donorgebied geoogst worden. Na een kwaliteitscontrole worden de grafts klaargemaakt om in de transplantatie gebieden geplaatst te worden. Snor- en baardhaartransplantaties worden op dezelfde manier toegepast. U kunt de FB clinic Rotterdam dezelfde dag verlaten om thuis te herstellen van de ingreep.

3. Ben ik geschikt voor een haar- en/of baardtransplantatie bij geslachtsverandering?

Het spreekt voor zich dat u er verzorgd uit wil zien. Daar horen een passende haardracht maar ook een snor en baard bij. Transgenders komen in aanmerking voor een haartransplantatie op het moment dat er voldoende kwalitatief donormateriaal aanwezig is. De voorwaarden zijn hiervoor niet anders dan bij iedere andere FUE haartransplantatie. Uw geschiktheid wordt vastgesteld door de behandelend haartransplantatie specialist tijdens een adviesgesprek.

4. Komt het voor dat iemand niet in aanmerking komt voor een haar- en baardtransplantatie?

Ja, helaas is niet iedereen geschikt voor een haartransplantatie. De oorzaak van het haarverlies dient bekend te zijn. Transgenders die te maken hebben met bepaalde vormen van Alopecia, zoals areata, totalis en cicatricialis, wordt over het algemeen een andere behandeling voorgesteld. Ook dient u over voldoende donormateriaal te beschikken. Huidaandoeningen die niet onder controle zijn kunnen ook een reden zijn voor een negatief haartransplantatie advies.

5. Wat kan ik verwachten na een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering?

Uw huid heeft tijd nodig om te herstellen van de ingreep. Zowel het donorgebied als de kale plekken kunnen rood en gezwollen zijn. U kunt bovendien last hebben van napijn, hiervoor kunt u een pijnstiller gebruiken. Uw arts zal adviseren het de eerste week rustig aan te doen. In de dagen na de haartransplantatie en baardtransplantatie trekken de verkleuringen en zwellingen vanzelf weg. Eventuele korstjes die zich vormen geeft u de tijd om zelf te genezen. Voorkom dat u deze van de huid afkrabt, hierdoor kunnen wondjes en zelfs littekens ontstaan.

6. Verschilt de haartransplantatie bij geslachtsverandering met een andere ingreep?

Een FUE haartransplantatie maakt bij iedereen gebruik van dezelfde techniek. Wel is de natuurlijke haarlijn van vrouwen anders dan van mannen. Transgenders kunnen onder meer een aanpassing van de haarlijn wensen, zodat de uitstraling past bij wie men is. Het zelfvertrouwen verbeterd met een haartransplantatie en baardtransplantatie. Belangrijk om te weten is wel dat het door de hormoontherapie mogelijk kan zijn dat getransplanteerde haren worden afgestoten. Voorafgaand aan de ingreep vindt altijd een uitgebreid adviesgesprek plaats waarin de haartransplantatie specialist samen met u de mogelijkheden bespreekt.

7. Welke resultaten mag ik verwachten van een haar- en baardtransplantatie

Het herstel van zowel een haar- als baardtransplantatie verloopt volgens min of meer hetzelfde patroon. U kunt de beste resultaten bereiken door de adviezen van de arts nauwkeurig op te volgen. Na twee tot drie weken vallen de getransplanteerde haren uit. Dit geldt voor hoofdharen, maar ook voor snor- en baardharen alsmede bakkebaarden. Zo’n twee tot drie maanden na de ingreep beginnen de haren zichtbaar te groeien. Voordat het eindresultaat definitief is zijn gemiddeld negen tot twaalf maanden verstreken. Overigens zijn de resultaten die bereikt worden blijvend.

8. Is de FUE haartransplantatie gelijk bij mannen en vrouwen?

Alhoewel de toegepaste techniek hetzelfde is, kan de behandeling anders worden uitgevoerd. Zo zal bij de meeste mannen het haar voor de ingreep gemillimeterd worden. Bij vrouwen daarentegen zal vaker gekozen worden voor een haarsparende FUE haartransplantatie. Dit houdt in dat alleen een klein gedeelte van het donorgebied wordt geschoren. Na afloop van de behandeling valt het omliggende haar, indien lang genoeg, over het korte gedeelte heen.

9. Is een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering pijnlijk?

Nee, van echte pijn is tijdens een haartransplantatie nauwelijks sprake. U wordt behandeld met een plaatselijke verdoving en desgewenst een kalmerend middel. De verdovingen worden gezet in het donorgebied en de kale plekken of de snor- en baardstreek. Na het uitwerken van de verdovingen bestaat een reële kans op napijn. Deze pijn is met paracetamol goed te bestrijden.

10. Welke voor- en nadelen hebben een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering?

Na het afronden van de hormoontherapie en de geslachtsverandering kunt u onzeker zijn over uw kapsel en eventuele snor- en baardgroei. Mannelijke transgenders kunnen te maken hebben met diepe inhammen en/of een kalende kruin, terwijl vrouwelijke transgenders onvoldoende of geen snor- en baardgroei kennen. Een haar- en baardtransplantatie verbeteren uw zelfvertrouwen. U kijkt met plezier in de spiegel en zit lekker in uw vel. Daar staat tegenover dat de kosten voor een behandeling behoorlijk op kunnen lopen en vaak niet door zorgverzekeraars wordt vergoed. Een haar- en baardtransplantatie geeft bovendien ook niet direct zichtbare resultaten. U heeft veel geduld nodig voordat het resultaat definitief is.

11. Hoe lang duren een haartransplantatie en baardtransplantatie?

De behandelduur verschilt per behandeling. Iedere ingreep is uniek. Het aantal haarzakjes dat getransplanteerd wordt bepaald de duur van de haar- en baardtransplantatie. U ondergaat een uiterst nauwkeurige ingreep, waarbij een behandelsessie tussen de 6 en 8 uur kan duren. Tijdens het intakegesprek kan de behandeld arts een vrij precieze inschatting maken van de behandelduur.

12. Hoeveel grafts kunnen er bij mijn getransplanteerd worden?

Het aantal grafts dat in uw situatie getransplanteerd wordt hangt af van de mate waarin uw haaruitval is gevorderd en welke transplantatie u ondergaat. Kleine transplantaties hebben minder haarzakjes nodig dan uitgebreide behandelingen. Door tijdens het adviesgesprek uw wensen en verwachtingen weer te geven, kan de arts het aantal haarzakjes voor een optimaal resultaat bepalen.

13. Wat zijn de kosten van een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering?

De exacte prijs van zowel een FUE  haartransplantatie als een baardtransplantatie hangt af van het aantal haarzakjes dat wordt getransplanteerd. FB clinic hanteert klantvriendelijke tarieven. De kosten van een FUE haartransplantatie liggen tussen € 1.495 en € 4.525, terwijl u voor een snor- en baardtransplantatie moet rekenen op een bedrag tussen € 745 en € 5.045. Ondergaat u liever een haarsparende FUE  haartransplantatie dan betaalt u hiervoor € 200 extra. Let wel dat het aantal haarzakjes dat op een dag getransplanteerd kan worden lager is bij een haarsparende FUE haartransplantatie. De arts legt u de mogelijkheden uit tijdens een adviesgesprek.

14. Worden de kosten voor een haar- en baardtransplantatie vergoed door een zorgverzekeraar?

Nee, doorgaans niet. Uitzonderingen worden soms gemaakt als u de medische noodzaak voor een haartransplantatie of baardtransplantatie aan kunt tonen. Ernstig psychisch lijden dat eveneens onderbouwd bewezen kan worden, is voor sommige verzekeraars aanleiding om een gedeelte van de kosten te vergoeden. Vergoedingsbedragen en mogelijkheden verschillen echter per verzekeraar. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de voorwaarden omschreven.

15. Kan ik de kosten aftrekken van mijn aangifte inkomstenbelasting?

Medische zorgkosten die u zelf betaald en die niet door uw zorgverzekeraar worden vergoed, kunnen soms als ziektekosten opgevoerd worden bij de belastingaangifte. De mogelijkheden zijn beperkt en de belastingdienst stelt voorwaarden aan de kosten die u opvoert. Het kan voorkomen dat bewijzen gevraagd worden. Bewaar facturen, verwijzingen en andere documentatie dan ook zorgvuldig. Zowel een fiscaal adviseur als een belastingconsulent kan meer informatie geven over de mogelijkheden.

16. Welke bijwerkingen heeft een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering?

Iedere medische behandeling heeft een kans op bijwerkingen en complicaties. Dat geldt ook bij een haar- en baardtransplantatie. Beide ingrepen zijn veilig en als u de adviezen van de behandelend arts opvolgt verkleint u de kans op bijwerkingen. Er bestaat altijd een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingen, nabloedingen, infecties, slechte wondgenezing en gevoelloosheid van de huid. De meeste bijwerkingen zijn van tijdelijke aard. Houdt u last van pijn of nabloedingen? Neem dan altijd contact op met de arts.

17. Is er nog meer dat ik moet weten over een haartransplantatie en baardtransplantatie bij geslachtsverandering?

Een haartransplantatie en baardtransplantatie bij een geslachtsverandering verdient een degelijke voorbereiding. De ervaren specialisten van FB clinic informeren u uitgebreid tijdens een adviesgesprek. Neem naar het gesprek zoveel mogelijk achtergrondinformatie mee over uw gezondheid, uw medisch verleden en medicijngebruik. De arts vraagt naar uw verwachtingspatroon en beantwoord de vragen die u heeft. U kunt voorbeelden bekijken van reeds bereikte resultaten. Aan de hand van de informatie die u verstrekt wordt een persoonlijk behandelplan samengesteld. U ontvangt een gedetailleerde prijsopgave.

Nog geen antwoord op uw vraag? Stuur dan een  e-mail, WhatsApp of stel uw vraag via het online contactformulier. U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord op de gestelde vraag.

Weergaven: 374